top of page

Antwerpen, stad aan de stroom! Inderdaad, wie kent de slogan nog? Antwerpen dankt haar welvaart en welzijn aan de Schelde, en ook haar roem…

Al van in de middeleeuwen hebben we een belangrijke plaats bekleed in de Europese handel. Wij, Antwerpen, waren al een zeer belangrijke havenstad toen Rotterdam nog een aanlegplaats voor sloepen was. Maar, het kan verkeren…

Toch blijven we als haven de economische motor van Vlaanderen. Dat betekent ook een hele infrastructuur aan kranen, schepen en andere water- en oevergebonden infrastructuur. Wist je dat Antwerpen zeker niet de grootste, maar mogelijk wel de meest diverse collectie historische  havenkranen heeft? En dat misschien wel wereldwijd?

Jaren geleden was dit een amalgaam van verroeste, soms net niet doorgeroeste hoop staal. Gatam nam toen het voortouw om een start te maken met de restauratie van deze havenkranen. Met privé sponsoring begonnen we met de Stückenholz, de handbediende tientonskraan aan de voet van het MAS. Vanuit dat succesverhaal en onder de drijvende krachten van het MAS en Paul Van Schoors werd de rest van de collectie aangepakt.
 
Wat ooit een verzameling roestige objecten was is nu een mooie collectie havenkranen die als een ware landmark staat te pronken tegenover eenieder die de stad binnenkomt langs het noorden via de Londenstraat.

gatam_190123_000989.jpg
gatam_190123_000959.jpg

In het verlengde daarvan kocht Gatam jaren geleden de François Musin, de oudst overgebleven IJslandvaarder van België die ook beschermd werd als varend erfgoed.

 

Eigenlijk kochten we geen schip… We kochten werk!

 

Met onze werkervaringsprojecten restaureren we beschermd erfgoed met oude en moderne technieken, en bereiden we onze deelnemers voor op een duurzame stap naar de arbeidsmarkt.

Kranen van kerels zijn het!

bottom of page